Baron Dauvergne, Ratafia – pinot noir
Ratafia is in tegenstelling tot de mousserende champagne een zacht zoete versterkte wijn zonder bubbels.
De naam Ratafia komt uit het Latijn en is afgeleid van “Res Rata Fiat” dat zoveel betekend als “De zaak is beklonken”. De drank werd vroeger gedronken bij ratificaties om de zaak te bezegelen.
Ratafia kan dus overal ter wereld gemaakt worden, echter zijn er twee Ratafia’s met een zogeheten “Appellation d’Origine Contrôlée”.
Bodega De Moya Gloria Dulce Monastrell
Bodegas Aragonesas, Coto de Hayas – Moscatel Dulce
Les Vignerons du Brulhois B.a.ba Côtes de Gascogne Gros Manseng Doux 2016
Rijpe, iets belegen, fris-zoete witte wijn. Niet plakkerig zoet, subtiel met frisse zuren. Oogstjaar 2016 heeft complexe en rijpe tonen van ananas, mango, perzik, abrikoos en een licht bittere kruidigheid. Pourriture noble, oftewel "edele rot" hebben de druiven niet gehad maar zo smaakt hij wel. Hier kun je hele leuke gerechtjes bij verzinnen. Een frisse fruitsalade, foie gras, blauwe schimmelkazen of andere licht-zoete desserts. Goed koud serveren.