Lam, rund of gevogelte
Ziet u het wijnflesje rechts in beeld? Typ hier uw vraag voor een passend advies.
De wijn moet goed aansluiten bij een gerecht, er moet balans zijn.
In sommige gevallen versterkt de wijn de smaak van het gerecht op een positieve manier.
Bij vlees te letten op een aantal zaken:
- Let bij vlees op de structuur, is het vlees bv. Stevig of mals en zacht.
- Hoe dominant is het vlees in het gerecht, dit bepaalt mede de smaakintensiteit van het vlees.
- Let vooral op de smaak van de andere ingrediënten, bij Aziatische gerechten zijn er vaak andere dominante ingrediënten aanwezig als sojasaus, gember etc.
Wordt het vlees erg hartig bereid of zitten er ook ingrediënten bij die een zoetje hebben. - Wordt vlees geroosterd dan krijgt het vlees een geroosterde smaak, denk eventueel aan een houtgerijpte wijn met wat rokerige tonen.
Kip en wijn
Kip is zacht en licht van structuur, kies voor een zachte en soepele wijn.
- Kip met romige saus, een zachte chardonnay met houtrijping
- Kip met jus en sinaasappelsmaken, gerijpte riesling uit Oostenrijk
- Kip geroosterd of gegrild, neem een merlot of fruitige garnacha
Rund en wijn
Rund geroosterd op de barbecue- kies voor een stevige, rode wijn met lekker wat tannine. Bepalend is natuurlijk de bereiding van het stukje vlees, zo heeft een stoofpot van runderriblappen een malse en heerlijk zachte smaak, vaak nog met wat zoete ingrediënten. Denk eens aan een Italiaanse wijn uit Puglia, de Negro Amoro bijvoorbeeld, deze wijn is vol zwoel en zacht van smaak.
Een biefstuk in jus heeft een stevigere structuur en als hij even aangeschroeid wordt de smaak iets geroosterds. Neem een mooie Rioja met wat houtrijping, deze wijn heeft lekker wat zuren en ook een stevigere structuur. De houtrijping