Herkomst
Spanje | Rioja
Druif
Viura, malvasia, garnacha blanca
Vinificatie
De druiven worden handmatig geoogst en afzonderlijk geperst en in roestvrijstalen tanks vergist. De drie wijnen rijpen daarna individueel 12 maanden in Amerikaanse eikenhouten vaten. Na de houtrijping volgt de assemblage en een jaar flesrijping.
13% alc.
Klimaat / terroir
Gematigd klimaat met zowel invloeden van de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. De wijngaarden liggen op terrassen aan de oevers van de Najerilla, een zijrivier van de Ebro. De bodem bevat veel klei.
Geur / smaak
Complexe, maar levendige wijn met geel fruit, kweepeer, amandelen, kruiden en limoen. Het fruit en de mineraliteit zijn perfect in balans en zorgen voor een aromatische en licht ziltige afdronk.
Serveersuggestie
Serveer op 12-14°C bij klassieke bereidingen van zalm, witvis in roomsaus, gevogelte of bereidingen van kalfsvlees.
WEETJE: De naam ‘Tres Viñas’ betekent ‘drie wijngaarden’ en refereert aan de drie verschillende druivenrassen die voor deze wijn gebruikt worden.
Baron de ley
Barón de Ley werd in 1985 opgericht door een team van ervaren wijnprofessionals uit Rioja dat een nieuw type wijnhuis wilde opzetten, met een voor de regio geheel nieuwe aanpak. Het voormalige klooster met 90 hectare land bood hun de kans om wijnen te maken van druiven uit eigen wijngaarden. Bijzonder, want in Rioja zijn de meeste wijngaarden nog altijd in handen van druivenboeren die hun druiven aan de wijnhuizen verkopen. Barón de Ley is befaamd om zijn Reserva-wijnen: krachtig, geconcentreerd en complex, maar ook fruitgedomineerd en daardoor aantrekkelijk voor een brede groep wijndrinkers. Met autochtone druiven zoals garnacha, graciano, maturana en garnacha blanca naast tempranillo blijft Barón de Ley trouw aan zijn roots, maar verbreed het de mogelijkheden om nieuwe, onderscheidende wijnen te maken. De wijnen van Barón de Ley zijn 100% Rioja, maar hebben stuk voor stuk een eigentijds karakter.