Druif
Syrah 50%, Grenache 40%, Mourvèdre 10%
Vinificatie
De Fut de chêne wordt 25 dagen gefermenteerd in tanks bij een temperatuur van 26°C. De wijn wordt opgeslagen gedurende vier maanden waarna de wijn in houten vaten overgeheveld wordt voor een periode van 18 maanden. De tanks zijn 5 meter in de grond gegraven, dit zorgt tevens voor een stabiele temperatuur.
De houten vaten komen uit Allier waarin de wijn verfijnde tannines en aroma’s van vanille en kruiden ontwikkelt.
Klimaat / terroir
Rode terrassen bedekt met rolkeien, löss en lichte zandgronden.
De hoger gelegen velden van Castel Oualou, de Mistralwind door de vallei, de bossen en de Rhône zorgen voor een uniek microklimaat. De grond is erg kalkhoudend.
Het is een adembenemend plaatje in de wijngaard. De stokken, oud en robuust, de Lirac wijngaarden in de voorgrond, Chateauneuf du Pape daarachter en ver in de achtergrond de befaamde ‘Mont Ventoux’ aan de horizon.
De meeste druivenstokken van de grenache en syrah zijn mooi oud, breed en robuust. Op de rode aarde liggen enkele rolkeien zoals Chateauneuf du Pape ze kent. Afkomstig uit de Rhône, in het Frans worden ze ‘les cailloux’ genoemd. Ze hebben als groot voordeel dat ze de stokken overdag tegen de hitte beschermen en in de koude nachten de warmte van de zon uitstralen.
De Mistralwind zorgt voor een goede vochtregulering. De lucht wordt vanaf het noorden aangezogen tegen de Alpen, botst tegen de bergen, volgt de alpenkam naar het zuidwesten en wordt dan geperst door de Rhônevallei tussen het Centraal-Massief en de Alpen. Hoe groter het drukverschil tussen de noord- en zuidkant van de Alpen, hoe sterker deze wind waait.
Geur / smaak
Heldere donkere karmozijnrode wijn met donkere paarse tinten (karmozijn kleur heeft wat weg van framboos).
Rijk en elegant in de neus met uitgesproken aroma’s van rood fruit (zwarte bes, rode bes), na het walsen met het glas komen lichte aroma’s van vanille vrij.
De tonen van hout, zwarte kersen. Een soepele evenwichtige en intense wijn met een fijne lange afdronk.
Serveersuggestie
Deze wijn is krachtig en moet haast wel een mooi intens gerecht begeleiden.
Heerlijk bij wild, rood vlees in saus of gerookt vlees van de barbecue.
Alcoholpercentage
13,5%
Serveertemperatuur
16 tot 18 graden Celcius