Castel Oualou – Lirac Rosé, 2022
Geen trendy rosé, licht van kleur en heerlijk modern in het glas. Maar een volle rosé zowel van smaak als van kleur. Rijk in zijn fruit en vooral kruidigheid en een stevige structuur.
Druif
Cinsault 50%, Grenache 47%, Syrah 3%
Vinificatie
Na de methode saignée rijpt de wijn verder in tanks die 5 meter onder grond liggen voor een stabiele temperatuur.
Klimaat / terroir
Rode terrassen bedekt met rolkeien, löss en lichte zandgronden.
De hoger gelegen velden van Castel Oualou, de Mistralwind door de vallei, de bossen en de Rhône zorgen voor een uniek microklimaat. De grond is erg kalkhoudend.
Het is een adembenemend plaatje in de wijngaard. De stokken, oud en robuust, de Lirac wijngaarden in de voorgrond, Chateauneuf du Pape daarachter en ver in de achtergrond de befaamde ‘Mont Ventoux’ aan de horizon.
De meeste druivenstokken van de grenache en syrah zijn mooi oud, breed en robuust. Op de rode aarde liggen enkele rolkeien zoals Chateauneuf du Pape ze kent. Afkomstig uit de Rhône, in het Frans worden ze ‘les cailloux’ genoemd. Ze hebben als groot voordeel dat ze de stokken overdag tegen de hitte beschermen en in de koude nachten de warmte van de zon uitstralen.
De Mistralwind zorgt voor een goede vochtregulering. De lucht wordt vanaf het noorden aangezogen tegen de Alpen, botst tegen de bergen, volgt de alpenkam naar het zuidwesten en wordt dan geperst door de Rhônevallei tussen het Centraal-Massief en de Alpen. Hoe groter het drukverschil tussen de noord- en zuidkant van de Alpen, hoe sterker deze wind waait.
Geur / smaak
Een heerlijk volle rosé met frisse zuren een stevige structuur.
Aroma’s van gekonfijt fruit, aromatisch en fris met tonen van rood fruit zoals frambozen, aardbeien en zwarte bessen.
De kleur van deze rosé is zuiver, zalmrood met een mooie helderheid.
De smaak is fruitig, mooi rond met een prachtige balans, waarin het rijpe fruit naar voren komt. De afdronk is lang met licht aardse en nootachtige tonen.
Serveersuggestie
Aperitief of lekker bij pittige gerechten, salades met noten en eventueel romige ingrediënten.
Alcoholpercentage
13%
Serveertemperatuur
6- 10 graden Celsius